Olej sezamowy od A do Z

Olej sezamowy i jego cenne właściwości wykorzystywane są głównie w kuchni, ale warto wiedzieć, że nie tylko tam. Swoje zastosowanie znalazł również w kosmetyce oraz szeroko pojętej medycynie. Sezam produkowany jest obecnie głównie z Indiach oraz Chinach.

Olej sezamowy – najważniejsze właściwości

Zastosowań tego produktu jest bardzo wiele. Warto wiedzieć, że szerokie spektrum działania oleju sezamowego wynika z jego bogactwa naturalnego. Olej sezamowy działa pozytywnie na:

– skórę oraz włosy i paznokcie, odżywiając je i wspomagając produkcję kolagenu, a dodatkowo wspomaga regenerację komórek. Stosowany jest również wspomagająco w masażu twarzy oraz jest doskonałym środkiem, przy użyciu którego można wykonać dokładny i jednocześnie bardzo delikatny demakijaż,

– zęby – wybielając je i redukując ilość bakterii,

– układ krwionośny – obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega powstawaniu groźnych zmian miażdżycowych,

– cały organizm, szczególnie u wegetarian, gdyż jest bogatym źródłem białka roślinnego,

– kości, ponieważ zawiera drogocenny cynk oraz wapń,

– układ pokarmowy – jest idealnym rozwiązaniem przy leczeniu zaparć, a także dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego reguluje i stymuluje pracę jelit,

– stawy – wspomaga walkę z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Inne właściwości oleju sezamowego

Olej sezamowy posiada również liczne właściwości lecznicze. Wspomaga walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, pomaga chronić organizm przed cukrzycą, obniża poziom złego cholesterolu oraz podwyższa poziom dobrego. Co ciekawe, olej sezamowy wspomaga również pracę układu nerwowego łagodząc stres oraz stany lękowe. Warto również wiedzieć, że produkt jest doskonałym lekiem na dolegliwości wątrobowe, a także pomaga wydzielać toksyny z organizmu.

Kulinarnie, czyli jak posługiwać się olejem sezamowym w kuchni

Olej sezamowy ma lekko orzechowy posmak. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs oraz wszelkiego rodzaju past. Nadaje się idealnie do stworzenia marynat o ciekawych walorach smakowych. Specjaliści podkreślają, że olej sezamowy, aby zachował swoje właściwości, nie powinien być podgrzany do temperatury większej niż 70 stopni. Dodatkowo spalony olej sezamowy zepsuje cały efekt naszych kulinarnych poczynań. Jeżeli zatem chcemy dodać produkt do smażenia, najpierw usmażmy mięso na innym oleju, choćby rzepakowym, a pod koniec smażenia dodajmy do całości kilka kropli oleju sezamowego. Danie będzie miało ciekawy smak, który z pewnością nie zostanie zepsuty przez zastosowanie zbyt wysokiej temperatury.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *